توافق با آمریکا در دولت روحانی؟
توافق با آمریکا در دولت روحانی؟

گفتارنامه: علی بیگدلی تحلیلگر مسائل بین الملل در گفت‌وگو با گفتارنامه در خصوص احتمال توافق میان ایران و آمریکا در دولت رئیس جمهور روحانی، فارغ از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده اظهار داشت: بحث زمان در این قضیه بسیار مهم است. طبق قانون، رئیس جمهور ایالات متحده در تاریخ ۲۰ ژانویه سال آینده میلادی […]

گفتارنامه: علی بیگدلی تحلیلگر مسائل بین الملل در گفت‌وگو با گفتارنامه در خصوص احتمال توافق میان ایران و آمریکا در دولت رئیس جمهور روحانی، فارغ از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده اظهار داشت: بحث زمان در این قضیه بسیار مهم است. طبق قانون، رئیس جمهور ایالات متحده در تاریخ ۲۰ ژانویه سال آینده میلادی که مصادف با دی ماه سال جاری است باید در کاخ سفید مستقر گردد. از سوی دیگر انتخابات ریاست جمهوری ما در خرداد سال آینده است و این فاصله زمانی جهت گسترده کردن ارتباطات میان دو کشور اندک است. از سوی دیگر اگر جو بایدن به ریاست جمهوری برسد، در بدو ورودش به کاخ سفید با مشکلاتی مواجه است و رابطه با ایران وابسته است به مسائل دیگری که در ادامه به آنها اشاره خواهم کرد.

بیگدلی در ادامه گفت: اصلی‌ترین مسئله این است که هسته اصلی قدرت در ایران آیا حاضر است دسته گل توافق با آمریکا را بر گردن آقای روحانی بیندازد یا خیر. با توجه به فضای مسموم ایجاد شده علیه رئیس جمهور و دولت او، این امر بعید به نظر می رسد.

این تحلیلگر حوزه بین الملل در ادامه افزود: موضوع دیگر اینکه جو بایدن گفته است اگر بخواهیم به مذاکرات برجام برگردیم، قالب آن مذاکرات با قالب مذاکرات در زمان اوباما متفاوت است. طبق توافق برجام که در زمان اوباما امضا شد، ایران در سال ۲۰۲۵ از تمام تعهدات خود در برجام خارج می شود و مجددا می تواند غنی سازی نماید. این موضوعی بود که دونالد ترامپ قائل به هیچگونه محدودیت زمانی برای آن نبوده و نیست. از طرفی بایدن نیز صراحتا اعلام کرد اگر به ریاست جمهوری برسد محدودیت‌های برنامه هسته‌ای ایران را گسترده تر خواهد کرد و احتمالا تا سال ۲۰۳۰ یا ۲۰۵۰ تمدید خواهد کرد.

بیگدلی همچنین اظهار داشت: از سوی دیگر اطرافیان جو بایدن به او تاکید کردند که مذاکرات با جمهوری اسلامی باید بسیار گسترده تر از برنامه هسته‌ای و معطوف به تمام جنبه های عملکردی ایران از جمله برنامه موشکی، عدم دخالت ایران در کشورهای منطقه، مسائل حقوق بشر و دیگر موضوعات باشد.
بنابراین باید دید ایران حاضر است از مناطق نفوذ سیاسی و امنیتی خود در عراق، سوریه، لبنان و یمن عقب نشینی کند یا خیر.

بیگدلی در خصوص تحریم های اقتصادی نیز گفت: از سوی دیگر فشارهای سنگین تحریم های ایالات متحده علیه ایران اقتصاد کشور را در حالت فلج شدن قرار داده و مردم تحت فشارهای شدید معیشتی قرار گرفته اند که این امر ممکن است باعث جهش های اجتماعی شود و این قطعا به نفع نظام نخواهد بود و باید ببینیم دولتمردان این شرایط سخت معیشتی و اقتصادی را تا کی تحمل خواهند کرد.

وی در پایان افزود: با توجه به جمیع جهات ما ناچاریم که با آمریکایی ها وارد مذاکره شویم. در واقع آمدن دونالد ترامپ نیز ما را در چنین شرایطی قرار خواهد داد.