عجله در بازگشایی، ملت را قربانی می کند / مجید ابهری
عجله در بازگشایی، ملت را قربانی می کند / مجید ابهری
آشفتگی سازمانی به طور محسوس قابل ملاحظه می باشد که در نهایت به زیان مردم و دولت تمام خواهد شد.

گفتارنامه: بعد از گسترش همه گیر بیماری کرونا مراکز مختلف اداری و بهداشتی ، تازه دست به کار برنامه ریزی و ساماندهی امور اجرایی شدند این در حالی است که با توجه به اینکه چین اولین مرکز شیوع این بیماری بود و در آسیا دور میزد باید تصور ورود آن به کشور را ، مسئولان می کردند و آمادگی های لازم را برای مقابله با آن به دست می آوردند. گویا این بار نیز دچار غافلگیری شدیم! اما با این حال بعد از تشکیل ستاد مبارزه با کرونا و تعیین یکی از چهره های علمی و تخصصی به عنوان فرمانده این ستاد، امیدوار بودیم این سرگشتگی های اداری و سازمانی در ایران جمع شود. اما آنچه که مشخص است این است که دو دستگی بر سازماندهی و برنامه ریزی های اجرایی حاکم شده است . جناب رئیس جمهور در یکی از جلسات گفته بودند که شیب کرونا روبه نزول است . بیان این نکات در جایگاه دلداری و آرامش بخشی مردم بسیار مناسب است اما از نگاه برنامه ریزی قابل قبول نیست.

از سوی دیگر امیدوار بودیم تمام امور مرتبط با این بیماری اعم از تعطیلی های اداری و اجرایی و فاصله گذاری های اجتماعی به ستاد مقابله با کرونا واگذار شود اما در عمل چنین چیزی را نمی بینیم. مثلا رئیس ستاد مقابله با کرونا که خود از پزشکان بسیار ماهر و از اساتید علمی دانشگاه با سوابق اجرایی است، چندین بار عنوان کردند که تعطیلی ادارات باید ادامه پیدا کند اما روز شنبه با پایان تعطیلات نوروزی شاهد حضور تعداد قابل توجهی از مردم در سطح شهر بودیم. به نظرم آشفتگی های سازمانی از آنجا نشات می گیرد که یا دولت بودجه ندارد و یا نمی خواهد به افراد کم درآمد یا بیکار، بسته های حمایتی ارائه دهد .

اگرچه عجله در بازگشایی ادارات به خاطر کمک به این اقشار می باشد اما به خاطر دو یا سه میلیون نفر نمی شود یک ملت را قربانی کرد. با تبسم و خواهش هم نمی شود بعضی از قوانین و مقررات را اجرا کرد مخصوصا آن بخش که با سلامت جامعه ارتباط مستقیم دارد. وقتی با یکی از اساتید پزشکی دانشگاه کره جنوبی صحبت می کردم، متوجه شدم در سئول مسئله قرنطینه به طور جدی انجام می گیرد و آزمایش های کرونا نه به صورت سوالات کتبی بلکه به صورت آزمایشات پزشکی از اکثریت جامعه گرفته شده و کسانی که مشکوک به بیماری بودند قرنطینه شدند. حضور بعضی از کارکنان در بعضی از سازمان ها ضرورت اجرایی و اورژانسی ندارد بنابراین بهتر است این گونه افراد در قرنطینه بمانند تا این بیماری ریشه کن گردد.

اعطای وام های بدون بهره و کوتاه مدت به کسبه ای که در این مدت متضرر شدند و ارائه بسته های حمایتی دندان گیر به خانواده های نیازمند از مسائلی است که سبب می شود مردم در خانه ماندن را تا رفع کرونا به صورت دقیق اجرا کنند. چرا که تعدد مراکز تصمیم گیری و سیاست گذاری از یک سو و ضعف مسئولیت پذیری بخشی از هم وطنان باعث بالا رفتن آمار کشته ها و مبتلایان به این ویروس شده است. تمرکز سیاستگذاری های اجرایی در امور قرنطینه یا تعطیل یا بازگشایی سازمان ها، اگر توسط یک سازمان به طور متمرکز با حضور نمایندگانی از سازمان های دیگر برنامه ریزی گردد بسیار کامل و قابل اجرا خواهد بود. در حال حاضر فرمانده ستاده مبارزه با کرونا تداوم تعطیلی و قرنطینه را مورد تاکید قرار داده است اما در بعضی از شهرها این موضوع رعایت نمی شود .

این نکته را فراموش نکنیم که خانه ماندن، بهترین راه برای انتقال آموزه های مسئولیت پذیری به افراد جامعه می باشد. به هر حال آشفتگی سازمانی به طور محسوس قابل ملاحظه می باشد که در نهایت به زیان مردم و دولت تمام خواهد شد. از سوی دیگرموضوع تعطیلی مراکز مشمول ماده ۱۶ ورها نمودن معتادان در خیابان ها نیز نکته ای است که باید مورد توجه مسئولان قرار بگیرد. ترافیک ایجاد شده در روز شنبه ۱۶ فروردین ماه بسیار نگران کننده بود اما سوال اینجاست که این افراد چه کسانی هستنند و به کجا می روند؟ پلیس راهنمایی ورانندگی باید به طور قاطعانه با رانندگان به ویژه تک سرنشینان برخورد کند. در خاتمه لازم است که این نکته را یادآوری کنم که نباید از تولید و گسترش شایعات غافل شد. بنابراین اجازه ندهیم شایعات به ویژه از طریق فضای مجازی منتشر شده و روحیه هم وطنان را تضعیف کند./ آفتاب یزد