معادلات منطقه ای به سود ایران
معادلات منطقه ای به سود ایران
البته وضعیت اقتصاد ایران شرایط نامناسبی دارد و بازار در رکود به سر می برد هر چند ثبات دارد اما هر گونه مواجهه ایران و آمریکا بیش از هر پارامتری به شرایط منطقه ای و معادلات حاکم بر آن بستگی دارد که در حال حاضر دست برتر با ایران است.

گفتارنامه: حملات پهپادی اخیر به تاسیسات شرکت آرامکو هشداری جدی و شوکه کننده برای عربستان و آمریکا بود.

روز شنبه ارتش و کمیته‌های مردمی یمن با ۱۰ فروند پهپاد تهاجمی به تاسیسات فرآوری نفت شرکت آرامکو در منطقه البقیق عربستان حمله کردند که در نتیجه این حملات بخشی از صادرات نفتی عربستان سعودی دچار اختلال شده است.

شرکت آرامکوی عربستان اعلام کرده این حملات موجب توقف ۵٫۷ میلیون بشکه ای تولید نفت شده است. این حمله در شرایطی رخ داد که آرامکو خود را برای عرضه سهام خود در بورس آماده می کرد.

آرامکو به این نکته اشاره نکرده که چه زمانی تولید نفت به حالت عادی باز خواهد گشت اما یک منبع آگاه در این باره به رویترز گفت، بازگشت آرامکو به ظرفیت تولید قبلی هفته ها زمان خواهد برد.

هر چند حملات پهپادی به تاسیسات نفتی عربستان بی سابقه نبوده و در ماه های گذشته نیز انجام شده بود اما حملات اخیر را باید کوبنده ترین حملات یمنی ها قلمداد کرد؛ چرا که رسانه های غربی در گزارش های متعددی اعلام کرده اند خسارت ناشی از این حملات آنقدر زیاد است که عربستان دست کم تا دو ماه آینده نمی تواند صادرات نفت خود را به قبل از زمان این حملات برساند و همین موضوع موجب شده که برخی تحلیلگران بازار نفت از احتمال سه رقمی شدن قیمت نفت و رسیدن آن به بالای ۱۰۰ دلار سخن بگویند.
نشریه فوربس در گزارش در این خصوص نوشته است: ترس آن می رود که قیمت نفت تا ۱۰۰ دلار افزایش یابد.

این ترسی که فوربس از آن سخن گفته را آمریکا به خوبی حس کرده و در همین راستا دونالد ترامپ روز یکشنبه اجازه آزاد سازی ذخایر نفت استراتژیک آمریکا را داد که مانع افزایش بیش از حد قیمت نفت شد.

این دستور ترامپ موجب شد تا قیمت نفت که به ۷۱ دلار در بازارهای جهانی رسیده بود به ۶۸ دلار کاش یابد ولی التهاب در بازار جهانی نفت همچنان وجود دارد و به همین دلیل است که تصمیم ترامپ نیز شاید تنها یک مسکن موقت باشد.

در شرایطی که از ماه ها پیش آمریکایی ها هدف خود را صفر کردن صادرات نفت ایران اعلام کردند و امید داشتند تا عربستان کمبود نفت ایران را جبران کند اما اکنون شرایط کاملا تغییر کرده زیرا آمریکا صادرات نفت ایران نه تنها صفر نشده بلکه حالا صادرات نفت عرستان هم در معرض بی ثباتی قرار گرفته است.

از سوی دیگر، همه این مسائل دست به دست هم داده تا معادلات منطقه ای به سود ایران تغییر کند و دست برتر با جمهوری اسلامی باشد. البته وضعیت اقتصاد ایران شرایط نامناسبی دارد و بازار در رکود به سر می برد هر چند ثبات دارد اما هر گونه مواجهه ایران و آمریکا بیش از هر پارامتری به شرایط منطقه ای و معادلات حاکم بر آن بستگی دارد که در حال حاضر دست برتر با ایران است.