گفتارنامه: محمدعلی بصیری تحلیلگر مسائل بین الملل در گفتوگو با گفتارنامه، درباره فصل جدید سیاستهای جو بایدن در منطقه گفت:
فشارهایی از سوی جمهوریخواهان و بخشی از دموکراتها و همچنین از سوی دولت های منطقهای متعارض با ایران همانند اسرائیل و عربستان و امارات روی بایدن وجود دارد که همچنان تحریم حداکثری روی ایران نگه داشته شود
وی افزود: استراتژی بایدن در برخورد با ایران با استراتژی آقای ترامپ تفاوت چندانی ندارد. یعنی ساختار دو حزب آمریکا این را طراحی می کنند و با تغییر روسای جمهور این ساختار تغییر نمی کند. هدف بلندمدت امریکا از جمله بایدن این است که نظام جمهوری اسلامی را به بن بست و فروپاشی سوق دهد و در کوتاه مدت مهار کند. یعنی آنچه که در قالب فشار حداکثری تحریم و تهدید نظامی طراحی شده و ترامپ این را ۴ سال تعقیب کرد و تا حدودی مقدمات اولیه را اوباما طراحی کرده بود و قطعا در دوره آقای بایدن نیز ادامه می یابد.
بصیری ادامه داد: معنای شعارهایی که بایدن می داد این بود که از طریق چندجانبه گرایی و دیپلماسی، ایران را بهتر می توانیم مهار کنیم. در واقع انتقادی به آن مشت آهنین یا یک جانبه گرایی بود که ترامپ در قبال ایران دنبال می کرد. عملاً چیزی که بایدن دنبال می کند، این است که با ایجاد یک اجماع میان متحدان خود و حتی روسیه و چین، ایران را بیشتر تحت فشار قرار دهد و آن خواسته هایی که ترامپ با صراحت دنبال می کرد بتواند به تدریج با کشیدن ایران به میز مذاکره با ابزار دیپلماسی پیاده کند. بنابراین، این حرکتی که در حمله به متحدین ایران در مرز عراق و سوریه انجام شد در همان راستا تفسیر میشود.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این پرسش که با توجه به اقدامات زودهنگام بایدن در منطقه این احتمال وجود دارد که ایران را در منطقه تحت فشار قرار دهد، گفت: دقیقاً همین است. این همان سیاست چماق و هویج است، ولی با یک تعدیلات تاکتیکی است که چماق بحث تحریم های حداکثری و استمرار آن و تهدید نظامی است، هویج نیز حرکات بسیار حداقلی است که اجازه داده می شود بخشی از پول های بلوکه شده ایران در کره یا ژاپن به ایران داده شود، هم برای خرید دارو و غذا یا حق عضویت ایران در سازمان ملل و یا بحث اجازه دادن به دیپلمات های ایرای جهت تردد بیشتر در نیویورک و یا از لیست خارج کردن شهروندان ایرانی برای رفتن به آمریکا که همه اینها یک سری امتیازات حداقلی است که بایدن انجام می دهد تا به ایران چراغ سبز نشان دهد.
بصیری با اشاره به بازگشت آمریکا به برجام و برداشتن تحریم ها تصریح کرد: بازگشت آمریکا به برجام بسیار پیچیده است. به هر جهت فشارهای شدیدی جهت مقابله با ایران روی بایدن است. حداکثر انتظار مخالفان ایران این است که آثار مورد انتظار تحریمها در جمهوری اسلامی بروز کند و امتیاز بدهد و حداقلِ انتظار این که با محدود کردن درآمدها و امکانات، از تحرکات ایران در محور مقاومت در منطقه جلوگیری کنند. این تقریباً ایده ای است که بایدن قبول دارد و آن را تعقیب می کند. بعد از یک ماه روی کار آمدن نشان داد که اراده قاطع برای بازگشت به برجام ندارد. علی رغم این که در رقابت های انتخاباتی مطرح می کرد به برجام بازمی گردیم.