گفتارنامه: اجرای گام چهارم تعهدات برجامی ایران نقطه عطفی در واکنش ایران به خروج آمریکا از برجام بود.
جمهوری اسلامی بیش از یک سال و نیم به اروپایی ها فرصت داد تا برای مقابله با تحریم های یک جانبه آمریکا اقدام عملی اتخاذ کنند اما در این یک سال و نیم اروپایی ها جز حرف و وعده های توخالی کاری نکردند هر چند سه گام قبلی ایران نیز اهمیت خود را دارد اما از سرگیری فرآیند غنی سازی در فردو و تزریق گاز به سانتریفیوژهای نسل جدید را باید تصمیمی مهم از جانب ایران تلقی کرد. با ادامه این روند ایران به تدریج به ظرفیت هسته ای پیش از برجام باز خواهد گشت.
حال سوال این است که واکنش اروپایی ها در این خصوص چه خواهد بود؟ برخی تحلیل ها نشان می دهد که سه کشور اروپایی، ایران را تهدید کرده اند که دوباره پرونده هسته ای این کشور را به شورای امنیت ارجاع داده و ایران را تحت فصل هفتم منشور سازمان ملل قرار می دهند.
پاسخ ایران نیز به این تهدید، قاطع و صریح بوده است. عراقچی معاون وزیرخارجه در سفر به روسیه در این خصوص گفته است اگر پرونده ایران دوباره به شورای امنیت برود ایران در دکترین هسته ای خود تجدید نظر خواهد کرد.
این سخن عراقچی اگر چه کمی رمزآلود است اما برای آگاهان و به ویژه غربی ها به خوبی قابل درک است. یک معنای این سخن می تواند این باشد که در صورت رفتن پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت، خروج از پیمان ان پی تی یکی از جدی ترین گزینه های ایران خواهد بود.
هر چند ایران در شرایط طبیعی به هیچ وجه به دنبال خروج از ان پی تی نیست اما اگر غربی ها قواعد بازی را برهم زده و به شورای امنیت متوسل شوند احتمالا خروج از این معاهده یکی از گزینه های ایران خواهد بود.
به طور کلی شرایط ایران در نظام بین الملل دچار پیچیدگی های بسیاری است و اوضاع بر مدار بهبود استوار نیست.
پیش بینی می شود غرب همگرایی بیشتری با ایالات متحده در خصوص مواجهه با برجام داشته باشد تا عرصه را برای جمهوری اسلامی تنگ تر نمایند.