به گزارش «گفتارنامه» علی چگنی سفیر جمهوری اسلامی ایران در هند در حاشیه سفر وزیر امور خارجه در گفتگو با خبرنگاران درباره روابط ایران و هند طی ماههای اخیر و بعد از اعمال تحریمهای یکجانبه آمریکا گفت: ما از هندیها رفتار معقول و قابل تمجیدی در این زمینه دیدیم و آنها در روابطشان با ما مستقل عمل کردند و برای آینده هم نشانه یا سخن و مطلبی که نشان بدهد اینها نمیخواهند با ما همکاری داشته باشند و یا روابط را تغییر دهند، وجود ندارد، بهعکس مقامات هندی همه بهدنبال افزایش سطح روابط بهخصوص افزایش روابط اقتصادی هستند.
وی خاطرنشان کرد: مکانیزمهایی که میتواند دو کشور را به این هدف نزدیک کند تحت بررسی است که این مکانیزمها عملاً هم موفق بوده است، برای مثال مکانیزمی که درباره خرید نفت از ما وجود دارد که بر اساس پول ملی دو کشور و روپیه حساب میشود و ما میتوانیم از پولمان برای خرید مایحتاج که نیاز داریم استفاده کنیم.
سفیر کشورمان در هند اضافه کرد: علاوه بر رفع نیازهای فوری و معمولی، سرمایه گذاری مشترک در دو کشور در زیرساختهای اقتصادی هم قابل استفاده است.
وی یادآور شد: هندیها در مذاکرات مختلف با کشورهای دیگر دارند از روابطشان با ما دفاع میکنند و این نکته قابل تحسین است.
سفیر کشورمان در هند با اشاره به استقبال هندیها از سفر وزیر امور خارجه اظهار داشت: هیئتی که همراه ایشان در این سفر حضور دارد شاید بزرگترین هیئت اقتصادی در دهه اخیر است و طرف هندی هم کمال استقبال را داشتند.
سفیر ایران با تأکید بر لزوم افزایش حجم روابط دو کشور گفت: ظرفیتهای بسیار بالایی در روابط دو کشور وجود دارد که میتواند حجم روابط فعلی که نزدیک ۱۴ میلیارد دلار است به بیشتر از این رقم برسد.
وی درباره صادرات و واردات دو کشور گفت: در حال حاضر کفه ترازو بهنفع طرف ایرانی است چون ما قلم بزرگ نفت را داریم ولی صادرات هند به کشور ما کم است.
چگنی یادآور شد: این در حالی است که خیلی از نیازمندیهای ما را که از سایر جاها تأمین میکنیم با کیفیت و قیمت رقابتی میتوانیم از هند تأمین کنیم.
وی ادامه داد: ما به تعادل و به یک برد دوجانبه فکر میکنیم و این حرف معقول، منطقی و قابل دفاعی است که ما کالاهایی را که نمیتوانیم در کشور تولید کامل داشته باشیم از هند تأمین کنیم و هند به ما نیاز دارد.
چگنی گفت: اقتصاد دو کشور مکمل هستند و چیزهایی را ما تولید میکنیم که آنها نمیتوانند در آن خودکفا شوند از سوی دیگر صنعت، خدمات و پیشرفتهای هند قابل مذاکره و بحث و تأمل است.
سفیر کشورمان در هند اضافه کرد: باید ببینیم چگونه میتوانیم از این ظرفیتها برای ارتقای روابط استفاده کنیم.
وی در پاسخ به سؤالی درباره اعطای معافیت مالیاتی به خریداران نفت ایران گفت: معافیت مالیاتی سال گذشته هم وجود داشته است. پولی از خزانه به بانک تجاری بیاید باید مالیات بپردازند از آنجا که این پول در قالب ارز خارجی نبوده و ارز ملی بوده اینها مصوبه قانونی گرفتند که از پول ما که به حساب یک بانک ریخته و به روپیه حساب میشود مالیات نگیرند.
وی یادآور شد این معافیت به صادرکنندگان و واردکنندگان هندی کمک میکند که راحتتر با همتایان ایرانی خود تبادلات مالی داشته باشند و این مراودات ارزانتر تمام میشود و بهنفع هر دو کشور هست.
طرف هندی ارادهای جدی در گسترش همکاریها در چابهار دارد
چگنی درباره سرمایهگذاری هندیها در چابهار گفت: بندر چابهار موقعیت ویژه و فوق العادهای با مزیتهای خیلی بالای اقتصادی، سیاسی و امنیتی دارد و بهمنظور حفظ امنیت هم برای ما و هم هند و افغانستان و آسیای میانه اهمیت دارد.
وی خاطرنشان کرد: گسترش همکاریها در چابهار مورد اراده جدی طرف هندی است و تسهیلاتی که ما در چابهار فراهم کردهایم جذابیت لازم برای جذب سرمایه گذاران هندی را فراهم میکند.
سفیر ایران در هند اظهار داشت: علاوه بر این امکاناتی همانند بخشودگی مالیاتی ۲۰ساله و مزایای دیگر برای سرمایهگذاران در چابهار وجود دارد، علاوه بر این یکی از بندهایی که ما پیشبینی کردیم در مکانیسم مالی که بانک مرکزی دو کشور امضا کردند استفاده از همین پول ملی سرمایهگذاری طرفین در خاک یکدیگر است، این به این معنی است که این منابع میتواند در چابهار هم استفاده شود.