گفتارنامه: آرزو سلامت نیا دکترای محیط زیست در خصوص عوامل آلرژی های تنفسی پس از باران نوشت:
در چند سال اخیر، با نخستین باران پائیزی در اهواز، صدها نفر بر اثر اختلالات تنفسی به بیمارستان ها مراجعه می کنند.
در مورد علت این عارضه، از بین گزینه هایی که به عنوان عوامل تنگی نفس توسط دانشگاه جندی شاپور اهواز بررسی گردیده، درخت کنوکارپوس به عنوان عامل اصلی عارضه تنفسی بعد از اولین باران پاییزی معرفی شده است که بنا بر این مطالعات هرس این درخت در طول چند سال اخیر قبل از شروع بارندگی های پاییزی انجام می گیرد. اما متاسفانه همچنان بعد از اولین باران پاییزی، شاهد این عارضه در اهواز هستیم.
اما پرسش هایی که در این مورد در اذهان مطرح می گردد این که با توجه به تعدد عوامل تولید کننده آلاینده ها در کلان شهر اهواز، تمرکز بر یک عامل به عنوان خروجی مطالعات و نادیده گرفتن اثرات تجمعی سایرعوامل آلاینده، آیا می تواند پاسخی قطعی و شفاف به پرسش ها در زمینه ی علل مشکلات تنفسی اهواز باشد؟
مبهم ماندن مشکل تنفسی مردم اهواز بعد از اولین بارندگی در فصل پاییز ریشه در چه عواملی دارد؟ از آنجا که سیستم های طبیعی دارای آستانه های از مقاومت هستند که بر اساس ظرفیت برد آنها مشخص می شود و زمانی که عوامل اختلال سبب خروج سیستم طبیعی از حد مقاومت خود گردد، دیگر یارای مقابله با عوامل برهم زننده تعادل یا اختلال گر نیستند و ناپایدار می گردد، درنتیجه می توان نتیجه گرفت آیا شهر اهواز به علت تعدد منابع آلاینده تاب آوری خود را با عبور از آستانه تحمل در برابر معضلات زیست محیطی از دست داده است؟
در پاسخ باید گفت به دلیل استقرار صنایع و واحدهای تولیدی و منابع متحرک و آلاینده در شهر اهواز و تعدد عوامل دیگر ازجمله ریزگردها، توجه به اثرات سینرژیک یا تجمعی در مطالعات الزامی است.
همچنین آسیب پذیری افراد به علت مواجهه بلند مدت با آلاینده ها موضوع مهمی است که در مطالعات باید لحاظ شود چرا که تمرکز بر یک عامل و نادیده گرفتن اثرات تجمعی سایر آلاینده ها نمی تواند پاسخی دقیق بر معضل مشکلات تنفسی پس از اولین بارندگی باشد.
بررسی، مطالعه و اخذ آمار دقیق در خصوص آلودگی ایجاد شده و عوامل آن و ارائه نقشه پراکندگی مراجعین مراکز درمانی توسط مرکز بهداشت استان در طول سال های اخیر، انجام نمونه برداری از آب اولین باران و رواناب سطحی شهر اهواز به منظور شناسایی دلیل قطعی مشکلات تنفسی، بررسی پارامترهای مختلف آلایندگی توسط ایستگاه سنجش کیفیت هوا اداره کل حفاظت محیط زیست و تهیه گزارش تحلیلی همراه با اطلاعات و داده های کامل و آمار مقایسه ای نسبت به سال های گذشته در شفاف کردن این امر مبهم در مطالعات الزامی است.
مطالعاتی که به علت تعدد عوامل آلاینده و اثرات سینرژیک نیازمند تشکیل تیم تحقیقاتی در زمینه های تخصصی مختلف است که موضوع را به صورت موشکافانه و دقیق بررسی کند. بررسی میزان انتشار آلاینده ها از منابع مختلف ( صنعتی، حمل و نقل و خانگی و تجارتی ) در مطالعات اخیر نشان می دهد که فقط میزان انتشار دو گاز آلاینده دی اکسید گوگرد و اکسیدهای نیتروژن به ترتیب ۱۷۴۱۴/۷ تن در سال و ۷۱۰۴۰۹/۹ تن در سال در شهرستان اهواز می باشد.
در نهایت آنکه پیشگیری از سوزاندن گازهای ترش، اجرای طرح جمعآوری تراکم و شیرین سازی گازهای همراه نفت به منظور جلوگیری از سوزاندن آن ها، جلوگیری از انتشار مواد آلاینده و سمی، بررسی خروجی سیستم های پایش لحظه ای از دودکش صنایع و کنترل مستمر آلاینده ها و تجهیز تمامی واحدهای صنعتی موجود در محدوده و حریم شهر به سیستم کنترل آلودگی و پایش بر خط، استحصال مایعات گازی و پیگیری و نظارت بر انجام طرح جامع کاهش آلودگی کلان شهر اهواز و راهکارهای کاهش آلودگی در این طرح با ساماندهی صنایع و منابع ثابت از جمله ( انتقال شرکت کربن بلاک، واحدهای وابسته به شرکت حفاری، تمرکز زدایی کلیه مراکز درمانی مطب و آزمایشگاههای تشخیص طبی در محدوده های پرترافیک شهر، ایجاد سامانه پایش لحظه ای آلاینده های خروجی از دودکش صنایع،….)، اجرای طرح جامع مدیریتی زیست محیطی در نورد و لوله سازی، شرکت فارسیت، کشت و صنعت نیشکر و سایر صنایع، جایگزینی سوخت گاز طبیعی و عدم استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه ها، بهبود کیفیت سوخت و بهینه سازی مصرف سوخت ( انجام آزمایش ها و نظارت بر کیفیت بنزین توزیع شده در سطح کلانشهر اهواز، اجرای کامل طرح کهاب در کلیه جایگاههای سوخت، الزام اجرای مدیریت انرژی و مدیریت سبز در اماکن آموزشی، تجاری و دولتی )، توسعه فضای سبز ( الزام صنایع مستقر در حریم شهر به ایجاد کمربند سبز در محوطه کارخانجات، توسعه و تکمیل کمربند سبز اهواز )، گسترش حمل و نقل عمومی و از رده خارج کردن خودروهای فرسوده و مدیریت ترافیک ( اجرای طرح محدودیت ترافیک در مکان های پرتردد و مرکز شهر )، اقدامات لازم برای کاهش اثرات بهداشتی و خسارت های اقتصادی می باشد.
بیشتر بخوانید: